BLOGGER TEMPLATES AND FACEBOOK 1CLICK

Feb 26, 2010

citarasa suka hati

hiii..yes harini aku alone lagik kat umah..pas je solat jumaat tadi aku rase cam nk masak2 pulak..actually dulu aku mmg semipro bab2 masak2 ni..3,4 tahun dulu family aku duk kat kuantan..so aku kadang2 duk kg jaga umah..biasanya parents aku ni akan beli la stok2 bahan mentah utk 1,2 mggu kan..aku kalo boring2 bercampur rajin mula la gatal tangan gi main dengan api..haha..kebanyakkan resipi aku experimen sendiri je..tapi basic thing mmg aku pi google kat internet la kan..contoh mcm harini..aku rase nk masal kangkung goreng belacan..aku google dulu resipi kat internet..tgk2 bahan basic dia pastu time kat dapur aku bantai sendiri je..tapi takleh la taruk sos ke, taruk cili boh ke..tak jadi la kan..u get wut i mean..

ok harini aku masak2 ikan tenggiri panggang dengan kangkung goreng belacan yg di standard modified..haha..bahan2 nye adalah seperti gambaran peti ais kat bawah..



ni semua bahan2 yang akan diadun dan dicampurkan bersama di dalam kuali..bukan semua ok..just pickup yang mane2 patut je..ok, untuk menjimatkan masa aku buat mana yang perlu dulu..kene buat mende ni biar semua dapat siap sekaligus..aku pi cantas daun pisang kat luar umah..pastu siat daun pisang tersebut..lapikkan je dalam kuali untuk panggang ikan..u all tgk buat jelah mcm gambar yg seterusnya ni..oh ye, yang penting gune minyak zaitun..4,5 titik dah memadai..taruk slice ikan tersebut secara tersusun dalam pan dan taburkan maggi cukup rasa..pastu tutup lid dia..



ok setel bab ikan tu..biarkan je dia dalam api yg sederhana kuat..10-15 minit siap la tu..aku go on kat masak2 yg ke-2..bahan2 asas dia bawang kecik dan bawang besar yg diblend..mak aku dah siap2 taruk dlm peti ais..so senang..taruk la udang kering sikit, ikan bilis sikit..pastu secubit dua belacan, cili padi 1-18 biji (ikut kesesuaian tengkuk korang, just ketuk2 camtu je ok)..yg belacan tadi tu kalo nk best belacan yg dipanggang..pastu aku gune sikit air asam jawa..yg paling penting of coz la kangkung ye uols..takde kangkung korang la gi terjun dalam kuali tu satgi..haha..ok bahan2 tersebut aku susun atur agar senang nk di snap2..



first skali korang kene tumis lu bahan2 yg di blen tadi tu..agak2 kuning sikit korang masukkan la ikan bilis, udang kering..belacan korang..dlm 3,4 minit camtu masukkan air asam jawa..last skali masukkan kangkung the king yang korang nk..aku gune seikat je..tatau la bape gram..potong batang dia sikit..daun tu just siat2 cmtu je..takyah kecik2..dah agak2 seminit and ayu tu korang add on sikit magi cukup rase sebagai ganti garam..pastu aku bantai taruk sos tiram stgh sudu..ngan thousand island sikit..setel semua..da masak sampai bau satu rumah korang tutup la api tu..aku sambil2 tgk ikan..dan segalanya berjalan lancar..sama2 siap..ni ha result dia :-



dah siap sume apelagi..bantai makan la..aku konon2 preparekan kat atas meja jugakla..sebab aku nk tunjukkan skali lauk yg memang dah ade atas meja aku hari ni..haha..gulai ayam kg mak aku masak semalam..still bole dikedarah utk hari ni..pastu pencecah asam yg mak aku buat pg tadi..so selamat melantak :-



dah habis melantak ade mende aku nk share ngan korang..ni desert aku utk mggu ni..bole gunepakai dlm seminggu sampai ke 2 minggu..lepas makan tu tenang je jiwe..desert ni terbaik gak lah, ais kerim vanilla taruk topping choc nye syrup..aku kan vanilla lover..wek :p



ok lah, aku pun tatau ade ke tak masa aku nk buat semua ni lagi..lepas ni maybe aku ade continue buat coursework kat kuantan..harap2 life baru dapat menjadikan aku lebih baik dr harini dan semalam..utk yg nak mencube resipe2 aku ni, jangan risau..toilet aku tak penah pecah walaupun retak lagi..kalo nk bukti aku boleh masukkan lenkali..hehe, assalamualaikum semua..have a nice day

0 insan tak terkata: